Οκτώ πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τις φρεγάτες HF2

Οκτώ πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τις φρεγάτες HF2
February 11, 2021
Facebook

Η HF2 είναι ένα πολεμικό πλοίο έτοιμο για όλα – όποια και αν είναι η επόμενη αποστολή της.

Παρακάτω μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό το πλοίο πολλαπλών ρόλων και το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει για το ΠΝ. 

MMSC

1. Η φρεγάτα HF2 προέρχεται από ένα δοκιμασμένο, λειτουργικό πλοίο που έχει αποδείξει την επιχειρησιακή του αξία. 

Το πλοίο είναι μια παραλλαγή του Littoral Combat Ship (LCS) του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Το LCS έχει ήδη περισσότερα από 600.000 ναυτικά μίλια στο ενεργητικό του και συνεχίζει πολλαπλές αποστολές έως σήμερα. Όλα τα επιχειρησιακά δεδομένα και διδάγματα από αυτές τις αποστολές μεταφέρονται στην HF2. Η HF2 φέρει επίσης αποδεδειγμένη, αξιόπιστη τεχνολογία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, η οποία περιλαμβάνει το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης, που προέρχεται από το σύστημα Aegis, ενισχυμένη προστασία από κυβερνο-επιθέσεις και αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου μηχανοστασίου και πρόωσης.
 

MMSC

2. Η HF2 είναι προσαρμόσιμη στις ανάγκες του ΠΝ. 

Η διαμόρφωση των δυνατοτήτων του πλοίου έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες του κάθε χρήστη . Εάν το Πολεμικό Ναυτικό μιας χώρας έχει ανάγκη από περισσότερες αντιαεροπορικές ή ανθυποβρυχιακές  δυνατότητες, η διαμόρφωση του πλοίου μπορεί να μετατραπεί αντίστοιχα, ώστε να καλύψει τις συγκεκριμένες ανάγκες. Μπορεί στην ουσία να  προσαρμοστεί κατά παραγγελία του ΠΝ.

Η φρεγάτα HF2 έχει δυνατότητα  μεταφοράς όπλων που θα αποτελέσουν μια πραγματική επανάσταση για την Ελλάδα και θα είναι για τη χώρα ένας πολλαπλασιαστής ισχύος. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει ήδη επενδύσει σε σημαντικές δυνατότητες για το στόλο του και το ΠΝ της Ελλάδας θα επωφεληθεί μιας ποικιλίας οπλικών συστημάτων και αισθητήρων, που έχουν ήδη ενσωματωθεί στην HF2.
 

MMSC

3. Η κατασκευή των HF2 μπορεί να γίνει στην Ελλάδα, αυξάνοντας έτσι τις ναυπηγικές ικανότητες της χώρας, δημιουργώντας παράλληλα εκατοντάδες θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας για τις επόμενες δεκαετίες. 

Η κατασκευή των HF2 στην Ελλάδα θα δημιουργήσει άμεσα θέσεις εργασίας στα ναυπηγεία και ευκαιρίες για μακρόχρονη εργασία, που θα περιλαμβάνουν  εργασίες υποστήριξης, συντήρησης και εκσυγχρονισμού.

MMSC

4. Τα MH-60R ολοκληρώνονται πλήρως στις HF2 και στις αναβαθμισμένες MEKO  και αυτά τα χρήσιμα εργαλεία όταν δουλεύουν μαζί δημιουργούν μια ισχυρή «γροθιά».

Όταν οι HF2 και τα MH-60R δουλεύουν μαζί, πλήρως ολοκληρωμένα, παρέχουν στη μάχη φονικές δυνατότητες και σημαντικές ανθυποβρυχιακές πολεμικές ικανότητες. Η HF2 είναι διαλειτουργική με διάφορα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι θα δώσει τη δυνατότητα συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα σε διεθνείς αποστολές, ενώ η Ελλάδα θα επωφεληθεί από την άνω των 30 ετών υποστήριξη των πετυχημένων προγραμμάτων του ΠΝ των ΗΠΑ. Τέλος, η HF2 είναι πλήρως διαλειτουργική με τις εκσυγχρονισμένες φρεγάτες ΜΕΚΟ.

MMSC

5. Το πλοίο είναι  αυτοματοποιημένο σε μεγάλο βαθμό, επιτρέποντας στο προσωπικό του να επικεντρωθεί στις πιο σημαντικές εργασίες.

Πολλές από τις λειτουργίες της HF2 είναι αυτοματοποιημένες. Στα παλαιότερα πλοία, εργασίες όπως η λειτουργία της μονάδας πρόωσης μπορεί να απαιτούσε μια ομάδα μηχανικών άνω των 20 ατόμων. Στην HF2, τέτοιες διαδικασίες γίνονται αυτόματα και απαιτείται πλήρωμα μικρότερο των πέντε ατόμων.

MMSC

6. Είτε πρόκειται για μια αποστολή σε παράκτια περιοχή ή σε ανοικτές θάλασσες, η HF2 την καλύπτει.

Η HF2 μπορεί να λειτουργεί σε βάθος 4 ½ μέτρων, όντας έτσι ιδανική για παράκτιες περιοχές, όπως είναι το Αιγαίο Πέλαγος. Εκτός όμως από τη δυνατότητά της να δραστηριοποιείται παράκτια και σε αβαθή ύδατα, η HF2 έχει τη δυνατότητα να επιχειρεί και σε ανοιχτές θάλασσες.
 

MMSC

7. Η παραγωγή των HF2 στην Ελλάδα θα μετατρέψει τη χώρα σε περιφερειακό κέντρο υποστήριξης του Πολεμικού Ναυτικού άλλων συμμάχων χωρών, δημιουργώντας και  διατηρώντας θέσεις εργασίας για 40 χρόνια.

Εκτός των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν από την κατασκευή των HF2 στην Ελλάδα, η χώρα θα επωφεληθεί από τις απαιτούμενες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας. Δυνητικά, η Ελλάδα μπορεί να υποστηρίξει συμμαχικά ναυτικά, φέρνοντας ανάπτυξη στην οικονομία της για τα επόμενα χρόνια. Οι HF2 θα φέρουν θετικά μακροχρόνια οφέλη στην Ελληνική Οικονομία στον τομέα της Ναυπηγικής αλλά και στον ευρύτερο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας.

MMSC

8. H HF2 έχει ενισχυμένη προστασία από κυβερνο-επιθέσεις, ενσωματωμένη στη σχεδίαση των συστημάτων 

Όπως το LCS, η HF2 έχει σχεδιαστεί με βάση τις αρχές κυβερνο-άμυνας. Η HF2 επωφελείται από τα επίπεδα και πρότυπα  κυβερνο-άμυνας ώστε  να ανταποκρίνεται και να ξεπερνά τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.