Zašto je F-16 najbolji za Hrvatsku

Zašto je F-16 najbolji za Hrvatsku
November 03, 2020
Facebook

Zašto je F-16 najbolji za Hrvatsku

 

S više od 400.000 naleta i 19 milijuna letačkih sati, F-16 i dalje služi kao osovina obrambenih misija NATO-a i savezničkih koalicija. To je najuspješniji svjetski višenamjenski lovac, dokazan u borbama - gradeći napredne interoperabilne sposobnosti unutar zračnih snaga i poboljšavajući partnerstva sa saveznicima.

 

I dalje ostaje kao najbolja vrijednost među mlažnjacima 4. generacije zbog svojih pristupačnih troškova životnog ciklusa. Zapravo su niski operativni troškovi F-16 obično manji od ostalih platformi 4. generacije.

"Iz svih ovih razloga i više, F-16 je dobro prilagođen misijskim potrebama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva", kaže JR McDonald, potpredsjednik, Integrirani poslovni razvoj grupe lovačkih grupa za Lockheed Martin. "Ovo bi omogućilo Hrvatskoj da bude dio mreže mirovnih operacija u srednjoj i istočnoj Europi i šire."

Novi F-16 za Hrvatsku uključivat će napredne sposobnosti kao što su APG-83 AESA Radar, modernizirani kokpit s novim sigurnosnim značajkama, napredno naoružanje, konformni spremnici goriva, poboljšane performanse motora i vodeći produženi vijek trajanja konstrukcije od 12.000 sati.

Ali što je najvažnije, novi F-16 također bi uključivali provjereni, automatski sustav spašavanja za izbjegavanje sudara koji bi osigurao da se piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva svaki put sigurno vrate kući.

"Spremni smo na partnerstvo i podršku Hrvatskoj dok utvrđuje odgovara li F-16 njezinim misijskim potrebama", dodaje JR.

Tri razloga zašto je jednomotorni F-16 najbolji za Hrvatsku

 

Troškovi rada i održavanja za jednomotorni zrakoplov poput F-16 gotovo su uvijek manji od dvomotornih zrakoplova. Analiza Lockheed Martina pokazala je da operativni troškovi za F-16 mogu biti i do 25% operativnih troškova većeg dvomotornog aviona.

To znači da F-16 nadmašuje konkurente kada je u pitanju isplativost za troškove obrane, istovremeno pružajući značajan skok u sposobnostima koje udovoljavaju potrebama misije Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Evo tri točke u kojima se navodi zašto je jednomotorni F-16 najprikladniji za hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

  1. Trošak. Što se tiče ukupnih troškova održavanja, rada i servisiranja, jednomotorne platforme nadmašuju svoje dvomotorne konkurente. Flota jednomotornih lovaca uvijek će koštati manje - i u smislu vremena i novca - od flote dvomotornih lovaca. Troškovi održavanja, rezervnih dijelova, alata i vremena na terenu uvijek su manji za jednomotornog lovca. I ne samo to, jednomotorni avioni su jeftiniji.
  1. Sigurnost. Sigurnost pilota najvažnija je u borbenom zrakoplovu, a F-16 je tijekom protekla četiri desetljeća često dokazao da je siguran. Neki mogu tvrditi da su dvomotorni borbeni avioni sigurniji jer postoji rezervni motor ako se nešto dogodi tijekom leta. Realnost je da su današnji američki motori pouzdaniji i sigurniji nego ikad prije. Motori u F-16 Block 70/72 imaju ugrađene sigurnosne mjere, od kontrola redundancije ako nešto pođe po zlu, do internih operacija u načinu samooporavka. I ne samo to, borbeni avioni s jednim motorom imaju tendenciju da budu manji, lakši i bolje optimizirani iz aerodinamičke perspektive, poboljšavajući preživljavanje u zračnoj borbi. Osim samog motora, novi Block 70/72 uključuje dodatne značajke poput sustava za automatsko izbjegavanje sudara s tlom koji je već spasio 10 pilota.
  1. Sposobnost. Jedan motor ne znači smanjenje sposobnosti aviona. Jednomotorne performanse F-16 mogu lako podržati bilo koju misiju koju bi hrvatsko ratno zrakoplovstvo željelo provesti - noseći jednak teret kao dvomotorni avioni. Jednomotorni lovac, zbog svoje manje težine, u mnogim slučajevima može imati bolji omjer potiska i mase za izvanrednu upravljivost i ubrzanje. A konformni spremnici za gorivo bloka 70/72 omogućavaju veću količinu goriva i samim time dodatni domet- bez žrtvovanja aerodinamičkih performansi. Dodatne mogućnosti F-16 Block 70/72 uključuju naprednu avioniku, dokazani AESA radar, modernizirani kokpit, napredno naoružanje i produženi vijek trajanja konstrukcije od 12.000 sati koji je vodeći u industriji.

Nijedan drugi konkurent ne može se mjeriti s kombinacijom sposobnosti, performansi, NATO-ove interoperabilnosti, sigurnosti i smanjenih operativnih troškova i troškova održavanja. Pet nacija odabralo je F-16 Block 70 iz ovih i više razloga. Kad bi Hrvatska postala država broj šest, pridružila bi se floti od oko 700 F-16 koji djeluju diljem Europe, pružajući mrežu mirovnih pokrića kod kuće i širom svijeta.