Zašto je F-16 najbolji za Hrvatsku

 

S više od 400.000 naleta i 19 milijuna letačkih sati, F-16 i dalje služi kao osovina obrambenih misija NATO-a i savezničkih koalicija. To je najuspješniji svjetski višenamjenski lovac, dokazan u borbama - gradeći napredne interoperabilne sposobnosti unutar zračnih snaga i poboljšavajući partnerstva sa saveznicima.

 

I dalje ostaje kao najbolja vrijednost među mlažnjacima 4. generacije zbog svojih pristupačnih troškova životnog ciklusa. Zapravo su niski operativni troškovi F-16 obično manji od ostalih platformi 4. generacije.

"Iz svih ovih razloga i više, F-16 je dobro prilagođen misijskim potrebama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva", kaže JR McDonald, potpredsjednik, Integrirani poslovni razvoj grupe lovačkih grupa za Lockheed Martin. "Ovo bi omogućilo Hrvatskoj da bude dio mreže mirovnih operacija u srednjoj i istočnoj Europi i šire."

Novi F-16 za Hrvatsku uključivat će napredne sposobnosti kao što su APG-83 AESA Radar, modernizirani kokpit s novim sigurnosnim značajkama, napredno naoružanje, konformni spremnici goriva, poboljšane performanse motora i vodeći produženi vijek trajanja konstrukcije od 12.000 sati.

Ali što je najvažnije, novi F-16 također bi uključivali provjereni, automatski sustav spašavanja za izbjegavanje sudara koji bi osigurao da se piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva svaki put sigurno vrate kući.

"Spremni smo na partnerstvo i podršku Hrvatskoj dok utvrđuje odgovara li F-16 njezinim misijskim potrebama", dodaje JR.